aquaknow   Extranet   Newsletter      

Tordera Society, Spain

The significance of stakeholder involvement in adaptive water management strategies

Monday, 24 April 2017 Posted in Tordera Society, Spain , News, Vipava Society, Slovenia , BeWater News, Pedieos Society, Cyprus, Rmel Society, Tunisia

impact article

BeWater project is featured in IMPACT magazine as part of the broad project dissemination.

The article includes interviews with the project coordinator and Case Study leaders, as well as an overview on the project and its main achievements.

Download the article

BeWater publicity campaign targets Tordera

Tuesday, 28 March 2017 Posted in Tordera Society, Spain , BeWater News, News

tordera-pr 350

Results from the BeWater project were brought to the wider public in Tordera river basin, through a publicity campaign which took place between September 2016 and March 2017.

The mobile exhibition of banners, which have been used throroughout the project to raise awareness, was completed with a final banner portraying the full set of water management options obtained during the process to develop the Tordera River Basin Adaptation Plan. The complete collection of banners was exhibited from 19 January to 19 February 2017, at the Blanes Municipal Library, mostly targeting the local community and students of different grades.

 

Publicity Campaign event in Blanes, photo: CREAF

Crònica de l’acte final del projecte BeWater a la Tordera

Thursday, 09 March 2017 Posted in Tordera Society, Spain

This article in English

tordera-2401-1 350

El passat 24 de gener, es va celebrar a Sant Celoni (Vallès Oriental) l’acte final del projecte europeu BeWater, coordinat des del CREAF.

En un primer moment, la coordinadora del BeWater, Anabel Sánchez, va presentar el procés de desenvolupament del projecte a la conca de la Tordera. Aquest és un dels quatre plans del projecte, juntament amb els de Xipre, Eslovènia i Tunísia, i amb els que ha compartit metodologies i enfocs utilitzats.

Seguidament, l’Annelies Broekman, responsable del cas d’estudi de la Tordera, va presentar els resultats finals del projecte. Són 33 accions recollides al Pla d’Adaptació de la Conca de la Tordera, on han contribuït científics, gestors i un ampli ventall de persones i col·lectius relacionats amb la conca.

L'acte de la Conca de la Tordera amb els actors implicats es fa ressò a la premsa

Friday, 10 February 2017 Posted in Tordera Society, Spain

This article in English

BEWATER-kick-off-meeting-058 edit 350-new

El diari en línia iagua.es ha fet esment del projecte BeWater després de l’exitós esdeveniment, dut a terme amb els actors implicats, a Sant Celoni (Barcelona) el 24 de gener de 2017.

L’acte va servir per presentar el Pla d’Adaptació per la Conca de la Tordera i les opcions de gestió de l’aigua, així com per comprovar el potencial i les possibilitats de la seva implementació.

Llegeix l’article sencer

 

 

 

 
Fotografia: Sarah Adams

New handbook on participatory adaptation planning

Tuesday, 07 February 2017 Posted in Tordera Society, Spain , News, Vipava Society, Slovenia , BeWater News, Pedieos Society, Cyprus, Rmel Society, Tunisia


Collaboration between science and society has led to the publication of a handbook documenting the participatory approach used in developing adaptive management plans for river basins.

The handbook, a product of three years' collaborative work during the EU-funded BeWater Project, describes the BeWater approach, which brought together experts, practitioners, policy makers and citizens to plan for adaptation to global change in four Mediterranean river basins.

The step-by-step guide facilitates replication and modification of the approach by other basins that wish to undertake a scientific participatory process to increase river basin resilience. The handbook is also intended to support environmental decision-making processes in other fields and sectors.

Science in society insight

Thursday, 02 February 2017 Posted in Tordera Society, Spain , News, Vipava Society, Slovenia , BeWater News, Pedieos Society, Cyprus, Rmel Society, Tunisia

portada citizen participation at work“Citizen participation at work: Experiences from the BeWater project” is a new article by Dr. Annelies Broekman and Ms. Anabel Sánchez reflecting on the BeWater approach to involve society in river basin adaptation planning in four river basins.

The article reflects on the experiences gained within the project on how citizens from around the Mediterranean have participated in adaptation planning for the management of their local river basin in response to global change. The article highlights that the approach was met with enthusiasm by local stakeholders and enhanced mutual learning between science and society.


The article is available for download.

Científics i ciutadans acorden 102 accions per adaptar quatre conques hidrogràfiques del mediterrani al canvi climàtic

Thursday, 22 September 2016 Posted in Tordera Society, Spain

El projecte europeu BeWater, coordinat des del CREAF, ha creat un procés participatiu innovador, basat en el diàleg i la col·laboració. El procés s'ha implementat en quatre grups de treball a Espanya, Xipre, Eslovènia i Tunísia que han creat els plans de gestió de l'aigua de la seva pròpia conca. El procés culmina ara amb la publicació del quatre plans. Tots ells responen a les necessitats de la societat i dels ecosistemes tenint en compte l'escenari actual de canvi global.

Després de tres anys de treball participatiu entre científics, gestors i ciutadania, BeWater publica avui quatre plans de gestió adaptativa de l'aigua per quatre conques mediterrànies amenaçades pels efectes del canvi climàtic: la Tordera (Espanya), el Pedieos (Xipre), el Rmel (Tunísia) i el Vipava (Eslovènia). Aquest quatre plans parteixen de condicions ambientals, socioeconòmiques i polítiques molt diferents, però comparteixen una sèrie de reptes comuns, en particular assegurar la quantitat i la qualitat de l'aigua. En total proposen 102 opcions de gestió que es podrien adoptar en els futurs processos de planificació per al desenvolupament de cada conca.

Per promoure la utilitat dels plans, els socis del projecte europeu, liderat pel CREAF, presentaran els resultats a Brussel·les a principis del 2017. D'altra banda, cada grup de treball organitzarà fòrums polítics locals per promoure l'adaptació del seu pla de gestió. Per últim, al març de 2017 tindrà lloc a Eslovènia una conferència sobre l’adaptació en la gestió de l’aigua, per a compartir les experiències d’interacció entre ciència i societat desenvolupades en el projecte BeWater i en altres iniciatives.

La planificació per fer front al canvi climàtic a la conca de la Tordera

Tuesday, 14 June 2016 Posted in Tordera Society, Spain

This article in English

El canvi climàtic i altres pressions estan afectant el medi ambient i els recursos hídrics a la conca del riu Tordera. Es necessita un pla per adaptar la gestió de la conca i els seus recursos hídrics als canvis en el futur. Durant un taller el 8 d'abril a Sant Celoni, 20 participants van discutir com podrien implementar les opcions de gestió identificades en un pla d'adaptació per a la conca del riu Tordera.

Per fer front als reptes del canvi climàtic i altres pressions sobre la conca del riu Tordera, va tenir lloc un taller a 'La Rectoria Vella' de St. Celoni. El taller va tenir com a objectiu desenvolupar plans per adaptar la gestió de la conca de la Tordera a aquestes pressions. Els participants del taller van identificar diferents combinacions d'opcions de gestió i la seva progressiva realització en el temps amb l'objectiu de millorar l'eficàcia del procés d'implementació. Es van posar en relleu les sinergies amb els plans i programes existents, i els principals actors van declarar la seva voluntat de fomentar la integració de les propostes que es van elaborar. Els participants van destacar que per superar les principals barreres per a la implementació de les opcions de gestió cal augmentar la coordinació entre departaments i cal una simplificació de la burocràcia per accedir al finançament.

El futur de l’aigua a la conca de la Tordera a debat

Thursday, 14 April 2016 Posted in Tordera Society, Spain

Tordera

La biblioteca de Tordera va acollir la presentació del projecte BeWater a la Tordera i a les altres conques del Mediterrani que té com a objectiu involucrar la societat en el debat sobre els usos actuals de l’aigua i elaborar de forma conjunta plans de gestió de l’aigua adaptats als futurs escenaris de canvi climàtic.

Bewater pretén millorar la conscienciació pública sobre la importància de la gestió sostenible de l’aigua, desenvolupar processos d’aprenentatge mutu innovadors i crear més responsabilitat social en aquesta temàtica. Aquest tres factors poder ser claus per definir i implementar estratègies i polítiques d’adaptació d’aquest espais amb èxit.

La coordinadora del projecte a la conca de la Tordera, Annelies Broekman, destaca el treball conjunt amb la ciutadania, que ha de permetre properament el redactat d’un seguit mesures de la gestió de l’aigua.

La metodologia del BeWater segons els actors de la conca de la Tordera

Wednesday, 13 April 2016 Posted in Tordera Society, Spain

Els actors de la conca de la Tordera van discutir sobre opcions de gestió de l’aigua durant una activitat del projecte el 24 Octubre de 2015. Mira els vídeos i escolta el que pensen de la metodologia del BeWater.

 

Desenvolupant plans d’adaptació al canvi global a la conca de la Tordera

Wednesday, 06 April 2016 Posted in Tordera Society, Spain

This article in English

S'espera que el canvi climàtic i altres esdeveniments globals afectin la conca del riu Tordera. Es necessiten Plans per saber com adaptar la gestió de l’aigua i de la conca a les condicions futures canviants.

Científics del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) estan involucrats en el projecte BeWater i han organitzat diversos tallers per discutir la gestió de l'aigua en el context de canvi global de la conca del riu Tordera. Els participants d'aquests tallers comparteixen un interès en la conca. En un primer taller, els participants van identificar els desafiaments relacionats amb la gestió de l'aigua i les opcions per fer front a aquests desafiaments discutits. En un segon taller i una activitat, unes 33 opcions van ser refinades i avaluades. Les opcions preferides van ser: l'establiment de cabals ecològics i la recuperació dels nivells d'aigües subterrànies, l’accés i la disponibilitat de la informació, el compromís dels ciutadans i els acords pel maneig forestal adaptatiu.

Afrontant el canvi climàtic: La societat és un actor clau en l'adaptació de les conques hidrogràfiques

Wednesday, 09 March 2016 Posted in Tordera Society, Spain

Cet article en français
هذا المقال باللغة العربية
This article in English
Članek v slovenščini

Policy brief

El projecte BeWater, fa públic el seu primer policy brief, un informe resum on s’explica als actors implicats el context, objectius i trajectòria del projecte. En aquest, s’hi destaca la transversalitat d’institucions i participants, i el paper clau que ha de tenir la societat en l’adaptació de les conques fluvials al canvi global.

La gestió dels recursos hídrics es planteja com un problema cabdal agreujat pels impactes del canvi climàtic, especialment a la regió mediterrània. Per això és molt necessari, destaca, desenvolupar plans d’adaptació concrets per a cada una de les conques hidrogràfiques. Per fer-ho, cal que totes les parts interessades treballin coordinadament, a escala local i regional, per a crear la consciència necessària per fer front a aquest repte. De fet, la participació de la ciutadania en el desenvolupament de les estratègies de gestió és fonamental.

Fins ara, s’ha tingut poc en compte els efectes del canvi climàtic sobre les conques dels rius. Aquestes són unitats biogeogràfiques de gran complexitat on una gran quantitat d’interessos hi conflueixen. El projecte ‘BeWater’ respon aquesta necessitat i pretén donar solucions als problemes hídrics ocasionats pel canvi global. Per dur a terme aquest projecte, cal —ja des del primer moment i sempre amb una metodologia científica clara— implicar tothom que hi pugui tenir un interès: la societat; grups d’interès com pagesos, empresaris…; experts i responsables polítics.

 

 

Ciutadans locals treballen en conjunt amb els científics per fer front als reptes de la gestió de l'aigua a la conca del riu Tordera

Monday, 14 December 2015 Posted in Tordera Society, Spain , BeWater News

This article in English

tordera ws oct15 post 01 350S'espera que el canvi climàtic i altres esdeveniments globals afectin la conca del riu Tordera. Els ciutadans locals ja estan treballant en conjunt amb els científics per identificar els principals reptes del futur de la gestió dels recursos hídrics, així com les possibles solucions per adaptar-se a les canviants condicions futures.

Científics del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) estan involucrats en el projecte BeWater i han organitzat diversos tallers per discutir la gestió de l'aigua en el context de canvi global de la conca del riu Tordera. Els participants d'aquests tallers comparteixen un interès en la conca. En un primer taller, els participants van identificar els desafiaments relacionats amb la gestió de l'aigua i les opcions per fer front a aquests desafiaments discutits. En un segon taller, aquestes opcions es van perfeccionar i avaluar.

Voleu conèixer 33 accions per adaptar el canvi global a la conca de la Tordera?

Friday, 23 October 2015 Posted in Tordera Society, Spain

TorderaL’equip internacional del projecte BeWater torna a la conca de la Tordera per presentar les 33 propostes de gestió adaptativa de l’aigua que han elaborat conjuntament la ciutadania i els científics des del 2014 fins a dia d’avui.

Els ciutadans i científics es van trobar per primera vegada a Sant Celoni al maig 2014 per conèixer de prop els resultats científics que alertaven dels impactes presents i futurs que comportaria el canvi global a la conca de la Tordera. Els participants van posar en comú els reptes que creiein que eren més urgents i van dibuixar diferents camins per trobar-hi solucions. Del total de reptes que es van identificar en destacaven: la millora de qualitat de l’aigua, la quantitat d’aigua disponible, la salut dels ecosistemes forestals i aquàtics i l’adopció d’estratègies de gestió integrada.

El Projecte BeWater presenta les propostes per l’adaptació al canvi global a la conca de la Tordera

Tuesday, 20 October 2015 Posted in Tordera Society, Spain , BeWater News

This article in English

L’equip internacional del projecte BeWater torna a la conca de la Tordera per presentar les propostes de gestió adaptativa de l’aigua elaborades conjuntament per la ciutadania i els científics des del 2014 a avui.

Aquest dissabte ens trobem a Can Moragues a Riudarenes entre les 10.00 i les 14.00 per una sessió oberta als actors de la conca que tinguin interès en conèixer i debatre les propostes que resulten del treball desenvolupat fins ara al projecte.

Els ciutadans i científics es van trobar per primera vegada a Sant Celoni al maig 2014 on es van presentar els resultats científics que permeten avaluar els impactes presents i futurs del canvi global a la conca. Els participants van compartir la seva perspectiva de quins son els reptes al que ha de fer front el territori, quins serien els objectius als que hauríem d’aspirar i dibuixar unes propostes per arribar-hi. Els reptes més importants que s’han posat a la taula eren la millora de qualitat de l’aigua, la quantitat d’aigua disponible, la salut dels ecosistemes forestals i aquàtics i l’adopció de estratègies de gestió integrada.

[12 3  >>